© 2011
ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
 

Την τέταρτη μεγαλύτερη Συλλογή Μικρασιατικών Νομισμάτων στον κόσμο, μετά από αυτές των νομισματικών μουσείων του Βερολίνου, του Παρισιού και του Λονδίνου, έφερε το Ίδρυμα από τη Γερμανία στην Ελλάδα. Το ΙΜΕ αγόρασε τη Συλλογή στις 29 Νοεμβρίου 2007 από το Γερμανό συλλέκτη Karl Eduard Reinhard Donat και απέκτησε την άδεια συλλέκτη από την Εφορεία Αρχαιοπωλείων και Ιδιωτικών Συλλογών στις 20.09.2010.

Η Συλλογή των 13.689 νομισμάτων και αντικειμένων αποτελείται από 12.854 αρχαία ελληνικά νομίσματα, από τον 6ο αι. π.Χ. έως και τον 3ο αι. μ.Χ., 254 βυζαντινά νομίσματα, 320 βυζαντινά μολυβδόβουλα, 104 αραβοβυζαντινά νομίσματα των Αρτουκιδών, 99 σφραγίδες και σταθμία και 58 μικροαντικείμενα. Η πλειονότητα των νομισμάτων είναι επαρχιακές κοπές, που χρονολογούνται στα Ρωμαϊκά χρόνια. Τα νομίσματα αντιπροσωπεύουν τις περισσότερες περιοχές του αρχαίου ελληνικού κόσμου, από τη σημερινή Γαλλία έως την Αίγυπτο, με έμφαση στη Μικρά Ασία.

Η σημασία της Συλλογής δεν απορρέει μόνο από τον όγκο των συλλεχθέντων νομισμάτων αλλά και από τις σπάνιες κοπές ορισμένων πόλεων, δυναστών και σατραπών. Μάλιστα, μερικά νομίσματα είναι μοναδικά και άλλα αποτελούν ένα από τα δύο γνωστά νομίσματα στον κόσμο.

Το ΙΜΕ αποφάσισε να αγοράσει τη Συλλογή, όχι μόνο επειδή με αυτό τον τρόπο βρίσκεται πλέον στην Ελλάδα ένα σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αλλά και λόγω της γεωγραφικής επικέντρωσης της τελευταίας. Η Συλλογή καλύπτει τις περιοχές του Ελληνισμού τις οποίες το Ίδρυμα μελετά, συμπίπτοντας έτσι με τους στόχους του.

Ένα μέρος της Συλλογής, που αριθμεί 3.010 νομίσματα, είχε ήδη δημοσιευτεί στη Γερμανία πριν από την αγορά της Συλλογής από το ΙΜΕ, σε τρεις τόμους, στη διεθνή σειρά Sylloge Nummorum Graecorum. Το Ίδρυμα θα συνεχίσει τη δημοσίευση της Συλλογής στην ίδια σειρά, σε δέκα τόμους.

Σκοπός του ΙΜΕ είναι να παρουσιάζει τη Συλλογή μέσω περιοδικών θεματικών εκθέσεων, όπως η έκθεση «Ιστορίες νομισμάτων - Αφηγήσεις πόλεων. Νομίσματα από τη Συλλογή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού» (http://coins.hellenic-cosmos.gr/), που φιλοξενείται στον «Ελληνικό Κόσμο» έως τις 10 Μαΐου. Επίσης, δέχεται, μετά από συνεννόηση, όχι μόνο τους ειδικούς αλλά και ιδιώτες που επιδεικνύουν κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το περιεχόμενο της Συλλογής.