© ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
 

Ο «Ελληνικός Κόσμος» βρέθηκε στο επίκεντρο της παγκόσμιας κοινότητας ψηφιακής τεχνολογίας 18-20 Μαρτίου 2009, λόγω του Διεθνούς Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε εκεί και αφορούσε το μέλλον του ψηφιακού μας κόσμου. Στο πλαίσιο του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου «Πολιτισμική Σύγκλιση και Ψηφιακή Τεχνολογία» πραγματοποιήθηκε το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Επιστήμη του Διαδικτύου (Web Science Research Conference 2009): "Society On-Line", το οποίο διοργάνωσαν το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και η Πρωτοβουλία για την Επιστήμη του Διαδικτύου (Web Science Research Initiative, WSRI). Πραγματοποιήθηκε στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» και τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και του ACM (Αssociation for Computing Machinery).

Το Συνέδριο τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, ενώ την έναρξη των εργασιών του κήρυξε, κατά τη διάρκεια του WWW Forum στις 18 Μαρτίου, ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Α. Σαμαράς. Στο WWW Forum, η Καθηγήτρια Dame Wendy Hall, Πρόεδρος του ACM και μέλος του Ιδρυτικού Συμβουλίου του WSRI, ο Tim Berners-Lee, Εφευρέτης του WWW, και ο Ιωσήφ Σηφάκης, ο πρώτος Έλληνας που τιμήθηκε με το Βραβείο Turing, παρουσία μεγάλου αριθμού πολιτικών, επιχειρηματιών, καλλιτεχνών και πλήθους κόσμου, ανέπτυξαν σημαντικά θέματα όπως η Επιστήμη του Web και η Έρευνα, η Τεχνολογία του Web και η Πρακτική, το Web για την Κοινωνία.

Τις εργασίες του Συνεδρίου τίμησαν επιφανείς ομιλητές από τη διεθνή ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα, όπως ο J. Bus, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης F5 «Αξιοπιστία και Ασφάλεια», ο Nigel Shadbolt, Διευθυντής του Διεπιστημονικού Κέντρου του Παν/μίου του Σαουθάμπτον και μέλος του Ιδρυτικού Συμβουλίου του WSRI, και ο N. Contractor, Διευθυντής της Ερευνητικής Ομάδας Science of Networks in Communities στο Πανεπιστήμιο του Νορθγουέστερν. Επίσης, συμμετείχαν εκπρόσωποι του ελληνικού πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου: o Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης κ. Κ. Μουσουρούλης, η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κα ¶. Διαμαντοπούλου, η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κα Μ. Δαμανάκη, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κ. Μίχαλος, ο Αντιπρόεδρος της ΕΕΤΤ Δρ. Ν. Κουλούρης, o Διευθύνων Σύμβουλος Microsoft Hellas κ. Χ. Τσάγκος και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Info-Quest A.E.B.E. κ. Θ. Φέσσας. Το χώρο του πολιτισμού εκπροσώπησαν ο μουσικός Κωνσταντίνος Βήτα, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Μιχαήλ Μαρμαρινός και η ηθοποιός και σκηνοθέτης Όλγα Ποζέλη, ανοίγοντας ένα γόνιμο διάλογο ανάμεσα στις ανθρωπιστικές επιστήμες και την τεχνολογία.

Η πολλαπλή διάσταση του Συνεδρίου αποτυπώνεται και στις θεματικές του ενότητες, που αφορούσαν ένα ευρύ φάσμα θεωρητικών ζητημάτων και πρακτικών: «Επιχειρηματικότητα», «Νόμος και Δίκαιο», «Εμπιστοσύνη στο Web», «Πολιτισμική Σύγκλιση και Ψηφιακή Τεχνολογία», «Η Πολιτική στο Web», «Η Κοινωνιο-Ψυχολογία του Web». Στην πρώτη ενότητα εξετάστηκαν θέματα που αφορούν το ηλεκτρονικό εμπόριο και μάρκετινγκ και τις νέες ευκαιρίες επιχειρηματικότητας που ανοίγονται στον online κόσμο. Η ενότητα «Νόμος και Δίκαιο» επικεντρώθηκε στο θέμα της διατήρησης των προσωπικών δεδομένων στο Web, ενώ η ενότητα «Εμπιστοσύνη στο Web», στην ανάγκη δημιουργίας αποτελεσματικών μηχανισμών ασφάλειας. Το αφιέρωμα στον πολιτισμό επικεντρώθηκε στο ζήτημα της ψηφιακής τεχνολογίας μέσα από το πρίσμα του πολιτισμού και στην ανάγκη για αξιοποίηση των δυνατοτήτων της σε τομείς όπως των τεχνών, του πολιτισμού και των επιστημών. Στη συνέχεια, η ενότητα «Η Πολιτική στο Web» ανέδειξε τον ισχυρό βαθμό διείσδυσης του Διαδικτύου στις πολιτικές διαδικασίες. Το Συνέδριο έκλεισε με ένα αφιέρωμα στην Κοινωνιο-Ψυχολογία του Web, έναν τομέα όπου εξετάζονται οι αλλαγές που επέφεραν οι νέες τεχνολογίες όχι μόνο στην καθημερινότητα, αλλά και στην ψυχοσύνθεση των χρηστών.

Το Συνέδριο είχε θερμή υποδοχή από τον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, που κάλυψαν με εκτενή άρθρα και ανταποκρίσεις τις εργασίες του.
Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, μέσα από τα συνέδρια που διοργανώνει, όσο και από το σύνολο του έργου του, συνεχίζει να εργάζεται συστηματικά σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο για τη σύγκλιση της τεχνολογίας και του πολιτισμού. Το φετινό 4ο Διεθνές Συνέδριο «Πολιτισμική Σύγκλιση και Ψηφιακή Τεχνολογία», έθεσε τις βάσεις για την Επιστήμη του Διαδικτύου, δημιουργώντας υψηλές προσδοκίες για το 5ο Συνέδριο που θα ακολουθήσει σε δύο χρόνια.

Αναλυτική παρουσίαση του Συνεδρίου θα βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: ccdt.ime.gr