© 2008
ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
 

Η Ρουμανική Ακαδημία ανακήρυξε τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Mείζονος Eλληνισμού κ. Λάζαρο Εφραίμογλου «Αντεπιστέλλον Μέλος» της στον τομέα των Οικονομικών Επιστημών, σε μια λαμπρή εκδήλωση προς τιμήν του την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2008. H Ακαδημία βράβευσε τον Πρόεδρο του ΙΜΕ με το Ακαδημαϊκό Δίπλωμα Αρετής, ως αναγνώριση για τη συμβολή του στην ανάδειξη και προώθηση της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω των νέων τεχνολογιών. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών της Ρουμανίας. Η απονομή της διάκρισης έγινε από τον Προεδρεύοντα Αντιπρόεδρο της Ρουμανικής Ακαδημίας κ. Florin Filip.

Το Ίδρυμα Mείζονος Eλληνισμού συμμετείχε για έβδομη συνεχή χρονιά στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε από τις 6 έως τις 14 Σεπτεμβρίου 2008 στο εκθεσιακό κέντρο της HELEXPO. Το ΙΜΕ φιλοξενήθηκε στο Περίπτερο 15 της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Επιστήμης και Τεχνολογίας.

Στο περίπτερο του ΙΜΕ, οι επισκέπτες γνώρισαν αρκετές από τις δραστηριότητές του. Μέσω του «Εικονικού Κινηματογράφου» συμμετείχαν σε μια πιλοτική εφαρμογή προσομοίωσης μάχης για παιδαγωγικούς σκοπούς. Εκεί είχαν την ευκαιρία να μάθουν για τις Συρακούσες και την περίοπτη θέση τους στον αρχαίο ελληνικό κόσμο αλλά και για το ιστορικό πλαίσιο της σύγκρουσης μεταξύ Ρώμης και Καρχηδόνας. Επίσης, η εφαρμογή έδινε λεπτομερή στοιχεία για τον Αρχιμήδη και το ρόλο του στην παγκόσμια διανόηση.

Οι επισκέπτες πλοηγήθηκαν στην «Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού» (www.ehw.gr), όπου παρουσιάζεται η ιστορία της Μικράς Ασίας, του Εύξεινου Πόντου και της Κωνσταντινούπολης από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Περιηγήθηκαν στον Ιστορικό Διαδραστικό Άτλαντα Μείζονος Ελληνισμού (www.idame.gr), που παρέχει τη δυνατότητα δυναμικής πλοήγησης, τόσο σε επίπεδο οπτικής αναπαράστασης στο χώρο όσο και σε επίπεδο παροχής λεπτομερούς πληροφορίας. Τέλος, ενημερώθηκαν για τα ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα και τις δραστηριότητες του Ιδρύματος.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, το περίπτερο του ΙΜΕ επισκέφθηκαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Γ. Βαληνάκης, ο Βουλευτής Ν. Ευβοίας κ. Σίμος Κεδίκογλου και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Δημήτρης Πλατής.