© 2008
ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
 
Σκηνοθεσία: Γιάννης Κακλέας
Φιλική συμμετοχή: Χάρις Αλεξίου

Δύο βραδιές γεμάτες λάμψη και δημιουργία σηματοδότησαν τον εορτασμό των 10 χρόνων του «Ελληνικού Κόσμου» και την έναρξη λειτουργίας του νέου κτηρίου «Θέατρον». Στις 20 και 21 Μαρτίου 2008 η αθηναϊκή κοινωνία συμμετείχε σε δύο εκδηλώσεις-ορόσημο για τα ελληνικά πολιτιστικά δρώμενα. H εκδήλωση της 20ής Μαρτίου σηματοδοτήθηκε από την παρουσία της Α.Ε. του Πρόεδρου της Δημοκρατίας κύριου Κάρολου Παπούλια, ο οποίος πρώτος ανέβηκε στο βήμα του «Θεάτρου» και απηύθυνε χαιρετισμό, υπογραμμίζοντας το ρόλο ανάλογων πρωτοβουλιών για το μέλλον του τόπου μας. Την εκδήλωση της 21ης Μαρτίου τίμησε με την παρουσία του ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρήστος Φώλιας, ο οποίος τόνισε τη σημασία ενός τέτοιου έργου για την πορεία του πολιτισμού της χώρας μας.

Οι εκατοντάδες προσκεκλημένοι που παρευρέθηκαν και στις δύο εκδηλώσεις είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα θέαμα μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα. Η αυλαία του «Θεάτρου» άνοιξε με μια ξεχωριστή παράσταση-παρουσίαση, που δημιουργήθηκε ειδικά για τον εορτασμό των δέκα χρόνων του «Ελληνικού Κόσμου», σκηνοθετημένη από το Γιάννη Κακλέα. Σε ένα μοναδικό υπερθέαμα μουσικής, εικόνας και ήχου και με τη συμμετοχή περισσότερων από σαράντα ηθοποιών, χορευτών και μουσικών, ο Γιάννης Κακλέας αναπαράστησε το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του «Ελληνικού Κόσμου» και μας οδήγησε σε ένα ταξίδι στο χρόνο. Το θεατρικό αυτό δρώμενο, σύγχρονης αισθητικής και υψηλής καλλιτεχνικής αξίας, ανέδειξε παράλληλα τις εντυπωσιακές για τα ελληνικά δεδομένα τεχνολογικές δυνατότητες του «Θεάτρου» όσον αφορά τη φιλοξενία θεατρικών και μουσικών παραστάσεων και θεαμάτων υψηλών απαιτήσεων. Βασικός παρουσιαστής της παράστασης ήταν ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΙΜΕ κ. Δημήτρης Εφραίμογλου, ο οποίος με συγκινητικά λόγια και απλά εκφραστικά μέσα συμμετείχε ενεργά στο δρώμενο, μεταφέροντας στους παρευρισκομένους το πάθος αλλά και το μεγαλόπνοο όραμα του ΙΜΕ.

Η παράσταση κορυφώθηκε με ένα εντυπωσιακό φινάλε από τη μεγάλη ερμηνεύτρια Χάρις Αλεξίου, την οποία ευχαριστούμε θερμά. Η Χάρις Αλεξίου απεικόνισε την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού, δημιουργώντας μοναδική συγκινησιακή ατμόσφαιρα. Πλαισιωμένη από όλους τους ηθοποιούς, είπε τρία τραγούδια («Σ' το 'πα και σ' το ξαναλέω», «Συννεφιασμένη Κυριακή», «Οδός Αριστοτέλους») ειδικά επιλεγμένα για την παράσταση και με τη συνοδεία ενός μόνο οργάνου για κάθε τραγούδι. Η εκδήλωση της 20ής Μαρτίου είχε τη λάμψη και το κύρος που προσέδωσαν γνωστοί καλλιτέχνες, ηθοποιοί αλλά και εκπρόσωποι του πολιτικού και επιχειρηματικού γίγνεσθαι, οι οποίοι μας τίμησαν με την παρουσία τους.

Σε μια εξαιρετικά ζεστή και «οικογενειακή» ατμόσφαιρα υποδεχτήκαμε στις 21 Μαρτίου το Σύλλογο Φίλων του Ιδρύματος, συνεργάτες, επιχειρηματίες και πλήθος άλλες προσωπικότητες. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε μερικά από τα πρόσωπα που ήταν κοντά μας: Πέτρος και Νιόβη Μολυβιάτη, Γιάννης Παπαθανασίου, Θεόδωρος Κασσίμης, Αναστάσιος Νεράτζης, Μίνως και Μαρί Κυριακού, Νικόλαος και Τζίνα Νανοπούλου, 'Αγγελος Δεληβοριάς, Αλέξανδρος Λυκουρέζος, Δημήτρης Μαρινόπουλος, Αλέξανδρος Σαμαράς, Νίκη Γουλανδρή, Δημήτρης Ρίζος, Αγγελική Δασκαλοπούλου, Ειρήνη Νικολοπούλου, Γιώργος Χατζηνάσιος, Νίκος Περάκης, Κατερίνα Μπέη, Μανούσος Μανουσάκης, Λίνα Νικολακοπούλου, Κάρμεν Ρουγγέρη, Ρεβέκκα Καμχή, Γιώργος και Μόνικα Πυρπασοπούλου, Δημήτρης Πετρόπουλος, Γιώργος Θεοφάνους, Μιμή Ντενίση, Χρύσανθος Πανάς και Έλενα Σύρακα, Νίκος Σφακιανάκης, Εύη Δημητράκη, Έλσα Σταθοπούλου, Γιώργος Πρωτόπαπας και πολλοί άλλοι.

Ο εορτασμός της συμπλήρωσης των 10 χρόνων του «Ελληνικού Κόσμου» και η έναρξη λειτουργίας του «Θεάτρου» αποτελούν μόνο την απαρχή μιας σειράς σημαντικών έργων στην οδό Πειραιώς 254, που θα αλλάξουν τον πολιτιστικό χάρτη της Αθήνας. Έχοντας πάντα δίπλα μας τους φίλους και το κοινό, φιλοδοξούμε να συνεχίσουμε ακόμα πιο δυναμικά το έργο μας και να αναδείξουμε τον «Ελληνικό Κόσμο» σε ένα μοναδικό για την Ελλάδα πολιτιστικό πάρκο, που θα αποτελέσει κέντρο γνώσης και ψυχαγωγίας.