Ο «Ελληνικός Κόσμος» γιορτάζει οκτώ χρόνια δημιουργικής πορείας
Ολοκλήρωση του κτηρίου της «Θόλου» και παρουσίαση της Εγκυκλοπαίδειας Μείζονος Ελληνισμού

Στις 22 Μαρτίου 2006 το Πολιτιστικό Κέντρο «Ελληνικός Κόσμος» γιόρτασε τα όγδοα γενέθλιά του στο φουαγιέ της «Θόλου», της νέας κτηριακής εγκατάστασης του ΙΜΕ. Η χαρά βέβαια ήταν τριπλή για τον «Ελληνικό Κόσμο», γιατί εκτός από τα οκτώ συνεχή χρόνια ζωής και δημιουργίας του Πολιτιστικού Κέντρου και την ολοκλήρωση της κατασκευής της «Θόλου» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά η Εγκυκλοπαίδεια του Μείζονος Ελληνισμού (ΕΜΕ), ένα ηλεκτρονικό έργο που ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια και καταγράφει στα ελληνικά και τα αγγλικά όλο το φάσμα της ζωής και της δράσης του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας στη διαχρονία.

Την εκδήλωση των γενεθλίων άνοιξε ο Πρόεδρος του ΙΜΕ κ. Λάζαρος Εφραίμογλου, ο οποίος, αφού καλωσόρισε τους προσκεκλημένους, έκανε μια σύντομη αναφορά στην κτηριακή εξέλιξη του «Ελληνικού Κόσμου» και στην «ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια» του Ιδρύματος. Στη συνέχεια, ανέβηκε στο βήμα ο Επίτιμος Αντιπρόεδρος του ΙΜΕ κ. Πέτρος Μολυβιάτης, που έχει στηρίξει και έχει ενθαρρύνει την πορεία του Ιδρύματος από το ξεκίνημά του.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Γιώργος Βουλγαράκης, ο οποίος, αναφερόμενος στην παρουσίαση της «Εγκυκλοπαίδειας του Μείζονος Ελληνισμού» (ΕΜΕ), μεταξύ άλλων δήλωσε: «Συνεορτάζουμε κι εμείς, γιατί αυτή η πολυεπίπεδη, πολύμοχθη και πολυετής προσπάθεια θα αποτελέσει πράγματι έργο μείζονος αναφοράς για τους ιστορικούς του μέλλοντος».

Από τους κεντρικούς ομιλητές της βραδιάς ήταν ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΙΜΕ κ. Δημήτρης Εφραίμογλου, που έκανε αναδρομή στα οκτώ χρόνια δημιουργικής δράσης του Πολιτιστικού Κέντρου και σε ορισμένες από τις σημαντικότερες στιγμές του: την έκθεση για τις εθνικές επετείους και την ιστορική μνήμη, η οποία σημείωσε τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας, το συνέδριο «Πολιτισμική Σύγκλιση και Ψηφιακή Τεχνολογία» με ομιλητές διεθνούς κύρους όπως ο κ. Νίκολας Νεγκροπόντε και ο κ. Γιώργος Μητακίδης, τις περιηγήσεις Εικονικής Πραγματικότητας, μία από τις πρωτοπορίες του «Ελληνικού Κόσμου», αλλά και την πιλοτική χρήση ρομπότ ως ξεναγού στην έκθεση για την ελληνική ενδυμασία. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο κτήριο της «Θόλου», που αναδεικνύει την αρχιτεκτονική ως βασικό στοιχείο της φυσιογνωμίας του Πολιτιστικού Κέντρου, ενώ μίλησε και για τα μελλοντικά κτήρια του «Ελληνικού Κόσμου». Στο τέλος της ομιλίας του παρουσίασε σε γενικές γραμμές την ΕΜΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι ένα έργο σύνθετο, με εξειδικευμένα λήμματα, που όταν ξεκινήσαμε κανείς δεν πίστευε ότι θα το φέρναμε εις πέρας [...] Βέβαια, όσα σας περιέγραψα και όσα θα δείτε στη συνέχεια αποτελούν μόνο ένα μικρό μέρος της επιστημονικής δουλειάς που έχει γίνει: με άλλα λόγια βλέπετε μόνο την κορυφή του παγόβουνου, ενώ είναι αθέατο ένα τεράστιο τμήμα του υλικού αλλά και της εργασίας που οδήγησε σε αυτό το αποτέλεσμα». Η εκδήλωση συνεχίστηκε με αναλυτική παρουσίαση της Εγκυκλοπαίδειας από τη δρα Κλεοπάτρα Φέρλα, υπεύθυνη του έργου.

Τη μεγάλη γιορτή του «Ελληνικού Κόσμου» τίμησε με την παρουσία του πλήθος κόσμου, μεταξύ των οποίων πολιτικοί, επιστήμονες, δημοσιογράφοι και φίλοι και συνεργάτες του Ιδρύματος. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τον Αναπληρωτή Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Ευάγγελο Αντώναρο, τους Υφυπουργούς Εξωτερικών κ.κ. Γιάννη Βαληνάκη και Ευριπίδη Στυλιανίδη, το Βουλευτή Ν.Δ. κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και το Ρώσο πρέσβη κ. Αντρέι Βντόβιν.