Με οδηγό την ελληνική ιστορία και παράδοση.
Με όχημα το παιχνίδι και την τεχνολογία

Μια νέα σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων αναπτύσσεται στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ελληνικός Κόσμος» με επίκεντρο κυρίως το νέο Kτήριο 7.

Ο ναυτικός όμιλος «Αργοναύτες» παραχώρησε στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού το ακριβές αντίγραφο μιας τριακοντόρου, αρχαίου πολεμικού πλοίου με τριάντα κουπιά. Πρόκειται για τον τύπο πλοίου πριν από την πεντηκόντορο και την τριήρη. Με βάση ανάγλυφα, καθώς και άλλες πηγές, το αρχαίο πλοίο ανακατασκευάστηκε σε φυσικό μέγεθος και μελετήθηκε έτσι ώστε να είναι αξιόπλοο.

Μετά από πολλά ταξίδια στη θάλασσα και έχοντας φτάσει μέχρι τη Νότια Ιταλία (Μεγάλη Ελλάδα) η τριακόντορος άφησε τους υδάτινους δρόμους για να σταθμεύσει στο χώρο του «Ελληνικού Κόσμου» και να ταξιδέψει τους φίλους του ΙΜΕ, οι οποίοι θα το επισκέπτονται σε ομάδες και θα συμμετέχουν στο νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Με τα πανιά ανοιχτά στα κύματα της ιστορίας».

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να υποδεχτεί ομάδες μικρών και μεγάλων και μέσα από το μύθο και την ιστορία, το παραμύθι και τη φαντασία να τους ξεναγήσει στην ιστορία του Ελληνισμού της θάλασσας καθώς και σε μυστικά της θαλασσινής ζωής και φύσης.

Σε παρακείμενο χώρο το ΙΜΕ έχει διαμορφώσει ένα πεδίο ανασκαφής με ευρήματα τριών εποχών του Ελληνισμού. Στο πρόγραμμα «Ανασκάπτω και ανακαλύπτω» οι ομάδες παιδιών συνδυάζουν την πληροφόρηση σχετικά με την αρχαιολογία με την περιπέτεια της ανασκαφής και της ανακάλυψης της ζωής σε προηγούμενες εποχές. Οι μικροί ανασκαφείς φέρνουν στο φως μαρτυρίες του παρελθόντος και μαθαίνουν τους στόχους και την προσφορά των ανασκαφικών εργασιών στην κοινωνία.

Στις νέες αίθουσες του Κτηρίου 7 παρουσιάζονται τα γνωστά εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού «Ο χορός της γης. Γνωριμία με το φυσικό φαινόμενο του σεισμού» και «Αναζητώντας το υγρό χρυσάφι». Το πρώτο, ένα πρόγραμμα σχετικά με το φαινόμενο του σεισμού που πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία της εταιρείας Θώραξ Αντισεισμική Α.Ε. του «Ομίλου Μπήτρος», παρουσιάζεται σε νέο χώρο, ανανεωμένο, αλλά πάντα με την ποικιλομορφία μέσων που χαρακτηρίζει τα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΙΜΕ και τα κάνει τόσο δημοφιλή στα παιδιά.

Το πρόγραμμα «Αναζητώντας το υγρό χρυσάφι» παρουσιάστηκε πρώτη φορά το 2001 στον «Ελληνικό Κόσμο», στο πλαίσιο του 7ου Προγράμματος Προώθησης για την Κατανάλωση του Ελαιόλαδου. Ανιχνεύει τη σημασία του ελαιόλαδου στον ελληνικό χώρο, αλλά και σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Μέσα από το παιχνίδι τα παιδιά γνωρίζουν το προϊόν και την ιστορία του καθώς και τη σχέση του με την ιστορία και την οικονομία της Ελλάδας. Επίσης, ανακαλύπτουν με πρωτότυπο τρόπο το σημαντικότατο ρόλο της ελιάς και των παραγώγων της στη διατροφή και την υγεία όλων μας. Στις νέες αίθουσες του Kτηρίου 7 διαμορφώνεται ένας χώρος που παραπέμπει στον κύκλο της ελιάς, από το δέντρο στο τραπέζι μας, αλλά και όπου αλλού χρησιμοποιούμε τα προϊόντα του πολύτιμου αυτού δέντρου. Σήμερα το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε αίθουσα του πρώτου ορόφου του Κτηρίου 7, ανανεωμένο τόσο στο σχεδιασμό του χώρου όσο και στο περιεχόμενο και έχοντας συμπυκνώσει την εμπειρία από δύο συνεχή χρόνια παρουσίασής του σε σχολικές ομάδες κάθε ηλικίας.

Μέχρι σήμερα, εκτός από τις σχολικές ομάδες, ο «Ελληνικός Κόσμος» είχε τη χαρά να φιλοξενεί τους μικρούς του φίλους κάθε Κυριακή από το Σεπτέμβριο έως το Δεκέμβριο και συνεχίζει και για το νέο έτος από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο, με θεματολογία που διαμορφώνεται για μεμονωμένους επισκέπτες. Ειδικά φέτος, τα προγράμματα αντλούν τα θέματά τους από τις εορτές και τις επετείους, τη λαογραφία αλλά και τις πρόσφατες παραγωγές του ΙΜΕ. Παιδιά 5 έως 12 ετών, αλλά και οικογένειες, συμμετέχουν σε δραστηριότητες με γνωστικό και βιωματικό χαρακτήρα, ασχολούνται με κατασκευές και ευαισθητοποιούνται σε θέματα με μεγάλη κοινωνική εμβέλεια.