Στις 23 Ιουνίου 2004 το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού παρουσίασε στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής, μετά από πρόσκληση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού, το έργο και τις δραστηριότητές του. Αξίζει να σημειωθεί η παρουσία βουλευτών όλων των κομματικών παρατάξεων, οι οποίοι παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ωριαία παρουσίαση. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν και ομογενείς δημοσιογράφοι από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, οι οποίοι με τα σχόλιά τους έδωσαν την εικόνα του Ελληνισμού που ζει και δημιουργεί εκτός Ελλάδας.

Η παρουσίαση ξεκίνησε με το θερμότατο καλωσόρισμα του Προέδρου της Επιτροπής Βουλευτή κ. Ευγένιου Χαϊτίδη προς τους εκπροσώπους του Ιδρύματος. Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Πρόεδρος του ΙΜΕ κ. Λάζαρος Εφραίμογλου.

Στο σύντομο λόγο του ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στο όραμα και τις δυνατότητες του ΙΜΕ και, ευχαριστώντας για την τιμητική πρόσκληση της Βουλής, κάλεσε τους βουλευτές δε διάλογο, ώστε να προκύψει μια δημιουργική συνεργασία με ουσιαστικά αποτελέσματα για τον Απόδημο Ελληνισμό.

Στη συνέχεια, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ιδρύματος κ. Δημήτρης Εφραίμογλου, στην ομιλία του, παρουσίασε την πορεία του Πολιτιστικού Κέντρου «Ελληνικός Κόσμος», αλλά και το πλούσιο πολιτιστικό και εκπαιδευτικό υλικό που είναι διαθέσιμο σε όλους τους Έλληνες, εντός και εκτός συνόρων, μέσω των νέων τεχνολογιών. Επίσης, έκανε αναφορά στους κόμβους του Ιδρύματος στο Διαδίκτυο, πλούσιους σε περιεχόμενο και οπτικό υλικό, και στον τρόπο με τον οποίο αυτοί αποτελούν εκπαιδευτικά εργαλεία για Έλληνες και ξένους σε όλο τον κόσμο. Επιπλέον, μίλησε για τη δημιουργία εποπτικού υλικού, ουσιαστικού και κατάλληλου στη χρήση και εμπλουτισμό των μαθητικών βιβλιοθηκών -παραδοσιακών και μη- στα ελληνικά σχολεία, όπου βρίσκεται και ανθεί το ελληνικό στοιχείο.

Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάστηκαν εκτενώς οι διαδραστικοί δίσκοι (CD-ROM) του ΙΜΕ με τίτλο «Μονοπάτι στης Γνώσης - Προορισμός Ελληνική Ιστορία». Η πλούσια αυτή σειρά, η οποία απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους, είναι ένα εξαιρετικό μέσο προσέγγισης της ελληνικής ιστορίας με τρόπο εύληπτο και διασκεδαστικό. Με δυνατότητα διάθσης στα ελληνικά και τα αγγλικά, με περισσότερες από 1.700 ερωτήσεις, με ενσωματωμένη πλήρη εγκυκλοπαίδεια της ελληνικής ιστορίας και διαφορετικά επίπεδα δυσκολίας στις ερωτήσεις και τις δραστηριότητες, το «Μονοπάτι της Γνώσης» ξεκινά την περιήγηση από τους χρόνους του Λίθου και φτάνει έως τη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Στην ίδια εκπαιδευτική λογική έχει ολοκληρωθεί μία ακόμη έκδοση του «Μονοπατιού» με υλικό από τους αρχαίους και σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Μετά το τέλος της παρουσίασης το λόγο έλαβαν οι βουλευτές-μέλη της Επιτροπής, οι οποίοι εκφράστηκαν με ιδιαίτερα εγκωμιαστικά σχόλια και υποστήριξαν χωρίς καμία εξαίρεση την προώθηση των εκπαιδευτικών διαδραστικών δίσκων σε όλες τις σχολικές/νεανικές βιβλιοθήκες. Παράλληλα, έκαναν την πρόταση να αποσταλεί το «Μονοπάτι της Γνώσης» όχι μόνο στον Απόδημο Ελληνισμό, αλλά και στα σχολεία της επικράτειας, και να προσφερθεί στους συμμετέχοντες της Βουλής των Εφήβων. Η εντυπωσιακή θερμή ανταπόκριση των βουλευτών όλων των κομμάτων και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που επέδειξαν για την παρουσίαση αντικατοπτρίζεται στα λόγια του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αλέκου Αλαβάνου, ο οποίος όχι μόνο παρέτεινε την παραμονή του στη συνεδρίαση, ενώ έπρεπε να παρίσταται σε άλλη, αλλά και ευχαρίστησε και συνεχάρη προσωπικά το ΙΜΕ για την πρωτοβουλία και την προσφορά του.

Μεταξύ των σχολίων, αξίζει να σημειωθεί η παρατήρηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και Α' Αντιπροέδρου της Επιτροπής κ. ρηγόρη Νιώτη, ο οποίος είπε: «Συγχαρητήρια, κύριε Εφραίμογλου, σας ευχόμαστε να έχετε δύναμη, ώστε να συνεχίσετε το έργο. Μακάρι να μη σας πικραίνουμε ως Πολιτεία κάθε φορά που θέλετε τη βοήθειά μας κι ελπίζω στην επόμενη συνεδρίασή μας να έχει προκύψει κάτι θετικό και δημιουργικό για το Ίδρυμα».

Η προτροπή του Βουλευτή του ΚΚΕ και Β' Αντιπροέδρου της Επιτροπής κ. Νικόλαου Γκατζή «να αρπάξουμε την ευκαιρία για συνεργασία με το Ίδρυμα».

Τα λόγια του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Στυλιανού Ματζαπετάκη: «Τι πιο ζωντανό, τι μεγαλύτερη επαφή με την πατρίδα και την ιστορία της, από ένα τέτοιο CD και μια ελληνική σημαία, που πολλές φορές λείπει κι αυτή. Να σας εκφράσω τη μεγάλη μου χαρά, θα ήθελα να συνεχίσετε αυτό το έργο, καλέστε μας, έτσι κι αλλιώς εμείς θα έρθουμε».

Καθώς και η προσδοκία του κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου, βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας: «Το ελάχιστο που έχει να κάνει η Ελληνική Πολιτεία και η Ελληνική Βουλή είναι να προάγει με κάθε τρόπο αυτή τη γνώση που υπάρχει στο Ίδρυμα, με τους τρόπους που ανέφεραν οι συνάδελφοι που μίλησαν νωρίτερα».