για το βραβευμένο ντοκιμαντέρ
«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα»

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διοργάνωσε στην έδρα του στις Βρυξέλλες από τις 26 έως τις 29 Απριλίου ολιγοήμερη επίσκεψη ειδικών του καλλιτεχνικού χώρου. Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης πραγματοποιήθηκε στις 27 Απριλίου ειδική εκδήλωση στην «Αίθουσα Τελετών Διοίκησης» προς τιμήν των δημιουργών του βραβευμένου ντοκιμαντέρ «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα» σε σκηνοθεσία Μάρκου Χολέβα. Υπεύθυνος της εκδήλωσης ήταν ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Γιώργος Δημητρακόπουλος. Το ντοκιμαντέρ αποτελεί μία συμπαραγωή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και των εταιρειών «ΖΕΥΣ» και «7 STARS».

Την εκδήλωση άνοιξε με προσφώνησή της η Επίτροπος σε θέματα Πολιτισμού κα Viviane Reding, ο Έλληνας Επίτροπος κ. Σταύρος Δήμας και οι Αντιπρόεδροι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Γιώργος Δημητρακόπουλος και κ. A. Vidal-Quadras. Οι ομιλητές συνεχάρησαν όλους τους συντελεστές του ντοκιμαντέρ και στη συνέχεια έδωσαν το λόγο στον Πρόεδρο του ΙΜΕ κ. Λάζαρο Εφραίμογλου, ο οποίος παρουσίασε συνολικά το έργο και ειδικότερα τις δραστηριότητες του Ιδρύματος που συνδέονται άμεσα με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Συγκεκριμένα, ο κ. Εφραίμογλου μίλησε για τη διαδραστική έκθεση «Ιστορίες Ολυμπιακών Αγώνων. Μία άλλη έκθεση» που λειτουργεί στον «Ελληνικό Κόσμο» και για την «Κιβωτό», το μοναδικό στην Ελλάδα σύστημα Εικονικής Πραγματικότητας. Σε αυτό παρουσιάζεται το πρόγραμμα «Περιήγηση στην Αρχαία Ολυμπία», μία αναπαράσταση του συνόλου των 33 κτηρίων της αρχαίας πόλης και του περιβάλλοντος χώρου όπως ήταν στα τέλη του 2ου αιώνα π.Χ. Επίσης, ειδική αναφορά έκανε στον κόμβο «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες Διαμέσου των Αιώνων», που δημιούργησε το Ίδρυμα σε δύο γλώσσες, ελληνικά και αγγλικά. Μετά τον κ. Εφραίμογλου το λόγο πήρε ο κ. Μάρκος Χολέβας και στη συνέχεια ακολούθησε η προβολή του ντοκιμαντέρ. Η βραδιά έκλεισε με δεξίωση προς τιμήν των προσκεκλημένων.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης οι διαπιστευμένοι πρέσβεις κύριοι Ιωάννης Κοραντής, Δημήτρης Ράλλης, Χρήστος Ζαχαράκης και Θρασύβουλος Σταματόπουλος, οι επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της Ν.Δ. κ. Αντώνης Τρακατέλης και του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Κατηφόρης, καθώς και Ευρωβουλευτές της Ν.Δ., μεταξύ των οποίων ο κ. Κώστας Χατζηδάκης, ο κ. Γιάννης Μαρίνος, η κα Μερόπη Καλδή και η κα Ρόδη Κράτσα.

Από το Ίδρυμα παρέστησανο Πρόεδρος κ. Λάζαρος Εφραίμογλου, ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Δημήτρης Εφραίμογλου και η κα Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στο ευρύτερο πλαίσιο των συναντήσεων, συζητήθηκαν θέματα θεσμικής συνεργασίας μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού σε ζητήματα διακρατικού ενδιαφέροντος που αφορούν τη διαχείριση της πολιτισμικής κληρονομιάς.