«Καλοκαίρι στην πόλη 2004»

Φέτος, για πέμπτη συνεχή χρονιά, το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού διοργανώνει το επιτυχημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Καλοκαίρι στην πόλη». Η εμπειρία των προηγούμενων ετών έχει συμβάλει στον ανανεωμένο σχεδιασμό του φετινού προγράμματος, το οποίο περιλαμβάνει πολλές και πρωτότυπες εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Το «Καλοκαίρι στην πόλη» απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5-12 ετών. Η διάρκεια του προγράμματος είναι 10 ημέρες (δύο εβδομάδες, από Δευτέρα έως και Παρασκευή, χωρίς τα Σαββατοκύριακα) και πραγματοποιείται στις σύγχρονες διευρυμένες εγκαταστάσεις του Πολιτιστικού Κέντρου «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, που έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού «Ολυμπιακός Πόλος» και τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Ολυμπιακών Αγώνων.

Φιλοσοφία και στόχοι του Προγράμματος

Το «Καλοκαίρι στην πόλη» είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχεδιασμένο από το Μουσειοπαδαγωγικό Τμήμα του ΙΜΕ για τα παιδιά που μετά το κλείσιμο των σχολείων θα παραμείνουν στην Αθήνα.

Βασικοί σκοποί του προγράμματος είναι: η γνωριμία των παιδιών με το σύγχρονο μουσείο και τις δραστηριότητες του «Ελληνικού Κόσμου», η εξοικείωσή τους με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, το Διαδίκτυο και την Εικονική Πραγματικότητα, η ενίσχυση της συνεργασίας και του φιλικού πνεύματος μεταξύ τους, καθώς και η δημιουργική έκφραση και η ψυχαγωγία.

Στο τέλος κάθε δεκαήμερου διοργανώνεται γιορτή, στην οποία συμμετέχουν και οι γονείς. Στη γιορτή παρουσιάζονται έργα και δρώμενα τα οποία έχουν δημιουργήσει τα ίδια τα παιδιά, απονέμονται διπλώματα στους νέους χρήστες του Διαδικτύου και δίνονται πολλά αναμνηστικά δώρα του ΙΜΕ.

Με στόχο να μετατραπεί το μουσείο σε χώρο χαράς και ψυχαγωγίας, το «Καλοκαίρι στην πόλη» προσφέρει γνώση και εμπειρία μέσα από το παιχνίδι και τις ομαδικές δραστηριότητες. Ο «Ελληνικός Κόσμος» μεταμορφώνεται σε τόπο μαγικό, όπου το παρόν και το παρελθόν μπλέκονται συνεχώς και μας παρασύρουν σε ταξίδια στο χρόνο.

Τι περιλαμβάνουν αυτές οι δύο εβδομάδες;

«Ταξίδια» μέσω της Εικονικής Πραγματικότητας σε αρχαίες πόλεις και μνημεία που δεν υπάρχουν πια, περιηγήσεις στις ιστοσελίδες του ΙΜΕ, θεατρικά δρώμενα, δημιουργικές μουσικοκινητικές και εικαστικές δραστηριότητες, γνωριμία με το μαγικό κόσμο των μαθηματικών, γεύσεις από την Αρχαία Ελλάδα και σωστή διατροφή, περιβάλλον και οικολογία.

Ειδικά για το φετινό καλοκαίρι που η χώρα μας διοργανώνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το πρόγραμμα θα ασχοληθεί ιδιαίτερα με το θέμα αυτό. Τα παιδιά θα γνωρίσουν τα ολυμπιακά αθλήματα, αλλά και τις αξίες και τα ιδεώδη του ολυμπισμού, μέσα από τα σχετικά εκθέματα Εικονικής Πραγματικότητας και τις εκθέσεις «Ιστορίες Ολυμπιακών Αγώνων. Μία άλλη έκθεση» και «Ο ήρωας-ολυμπιονίκης», τις οποίες το Ίδρυμα παρουσιάζει στο πλαίσιο της παγκόσμιας αυτής διοργάνωσης. Επίσης, στο νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Αναπαράσταση μιας ανασκαφής» θα έρθουν σε επαφή με την επιστήμη της αρχαιολογίας μέσα από τη χαρά της ανακάλυψης. Με αυτόν τον τρόπο θα αποκτήσουν συνείδηση των κινδύνων που απειλούν τα μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Το «Καλοκαίρι στην πόλη» περιλαμβάνει επίσης δεκατιανό και μεσημεριανό γεύμα, καθώς και χρόνο για ξεκούραση και ηρεμία.
Απαραίτητη προϋπόθεση για εσάς που επιθυμείτε να συμμετάσχετε είναι η φαντασία και το κέφι!
Εμείς σας βεβαιώνουμε ότι αυτό θα είναι το πιο αξέχαστο, περιπετειώδες και δημιουργικό καλοκαίρι της ζωής σας!

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής:

Για περισσότερες πληροφορίες, αλλά και δηλώσεις συμμετοχής, μπορείτε να επικοινωνείτε καθημερινά 9:00-15:00 με την κα Μαίρη Κακολύρη στο τηλέφωνο 21 254 0 254 0 (εσωτ. 1000 και 1001) ή στο 210 4835 300 (μόνο από κινητό τηλέφωνο).


Ολυμπιακή Πλατεία για τη θέαση των Αγώνων

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού συμμετέχει στην ολυμπιακή προσπάθεια και στηρίζει τη μεγάλη γιορτή του αθλητισμού με τη δημιουργία μιας Πλατείας θέασης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ελληνικός Κόσμος».

Ο «Ελληνικός Κόσμος» έχει χαρακτηριστεί «Ολυμπιακός Πόλος» από το Υπουργείο Πολιτισμού και τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Ολυμπιακών Αγώνων. Η Πλατεία θα κατασκευαστεί και θα λειτουργήσει με δαπάνες του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και θα συμβάλει, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, στο έργο των Ολυμπιακών Αγώνων. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη στο κοινό.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την προβολή όλων των αθλημάτων που διεξάγονται σε διαφορετικούς αγωνιστικούς χώρους και να συμμετάσχουν σε παράλληλες ενημερωτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις επισκέψεις στις «Ιστορίες Ολυμπιακών Αγώνων. Μία άλλη έκθεση», τη διαδραστική έκθεση του «Ελληνικού Κόσμου» και τις μοναδικές εικονικές περιηγήσεις στο χώρο της αρχαίας Ολυμπίας, οι οποίες προβάλλονται στα συστήματα Εικονικής Πραγματικότητας.

Ο «Ελληνικός Κόσμος» αποτελεί την καταληκτική Ολυμπιακή Διαδρομή του Δήμου Αθηναίων.
Η συνεργασία του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού με το Δήμο Αθηναίων και τους όμορους δήμους (Ταύρου, Ρέντη, Μοσχάτου) επιβεβαιώνει την προσδοκία ότι η Πλατεία θα είναι κατάμεστη καθημερινά. Ειδικές εκδηλώσεις θα οργανωθούν για τους τουρίστες στο διάστημα των Αγώνων. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 21 254 0 2004.