Περιήγηση στην Αρχαία Ολυμπία

Το πρόγραμμα Εικονικής Πραγματικότητας «Περιήγηση στην Αρχαία Ολυμπία» έρχεται να συμπληρώσει τα δύο προηγούμενα έργα του Ιδρύματος με αντικείμενο την αρχαία Ολυμπία: το «Το Εργαστήρι του Φειδία» και το «Ναό του Δία». Απευθύνεται σε όλους κι έχει στόχο να αναδείξει το χώρο όπου στην αρχαιότητα τελούνταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ενώ σήμερα γίνεται η αφή της Ολυμπιακής φλόγας.

Η αρχαία Ολυμπία βρίσκεται στη βορειοδυτική Πελοπόννησο, στην περιοχή της Ηλείας. Στη συμβολή τωνποταμών Αλφειού και Κλαδέου, υψώνεται το Κρόνιον, ένας χαμηλός λόγος, τον οποίο περιβάλλει η επίπεδη περιοχή του ιερού του Δία που ονομαζόταν Άλτις, δηλαδή δάσος (άλσος). Στο χώρο αυτό τελούνταν από το 776 π.Χ. οι Ολυμπιακοί Αγώνες, οι αρχαιότεροι και πιο σημαντικοί από όλους τους ελληνικούς αγώνες, η μεγαλύτερη θρησκευτική γιορτή προς τιμήν του Ολύμπιου Δία. Με το πέρασμα των αιώνων ο χώρος εξελίχθηκε σε πανελλήνιο ιερό διεθνούς κύρους, γεμάτο με περίτεχνους ναούς, βωμούς και αγάλματα, κοσμικά κτήρια και αθλητικε΄ς εγκαταστάσεις. Οι Αγώνες γίνονταν κάθε τέσσερα χρόνια, τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου, και διαρκούσαν τέσσερις με πέντε μέρες. Περιλάμβαναν τελετουργικές πομπές και θυσίες στους θεούς καθώς και μία σειρά από αθλητικούς αγώνες όπως το στάδιο, η πάλη, η πυγμαχία, το παγκράτιο, τα ιππικά αγωνίσματα και το πένταθλο (άλμα, δρόμος, ακόντιο, δίσκος και πάλη). Οι νικητές στεφανώνονταν με ένα στεφάνι αγριελιάς, τον κότινο, και απολάμβαναν ιδιαίτερες τιμές από την πατρίδα τους.

Το εικονικό περιβάλλον μάς μεταφέρει σε μια πιστή αναπαράσταση του ιερού του Δία στην αρχαία Ολυμπία, όπως ήταν στα τέλη του 2ου αιώνα π.Χ. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν το χώρο και να τον γνωρίσουν, να θαυμάσουν τα διάφορα οικοδομήματα και να γνωρίσουν την ιστορία και τη χρήση τους. Οι τρισδιάστατες αναπαραστάσεις των κτηρίων του ιερού ακολουθούν πλήρως τα ανασκαφικά δεδομένα και τις τελευταίες εξελίξεις της επιστημονικής έρευνας. Συνολικά κατασκευάστηκαν τα ψηφιακά μοντέλα τριάντα τριών κτηρίων με όλες τις αρχιτεκτονικές και διακοσμητικές τους λεπτομέρειες. Για το σκοπό αυτό, φτιάχτηκαν πάνω από χίλιοι εκατό κίονες, εκ των οποίων πάνω από εξακόσιοι πενήντα δωρικοί, κάπου τετρακόσιοι ιωνικοί και σχεδόν πενήντα κορινθιακοί, διαφορετικοί για κάθε κτήριο. Χιλιάδες ακροκέραμα και λεοντοκεφαλές, εκατοντάδες τρίγλυφα και πρόμοχθοι και δεκάδες σίμες διαφόρων ειδών και τύπων συμπληρώνουν τη γενική εικόνα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο, μέχρι στιγμής, έργο που έγινε στο εργαστήριο Τρισδιάστατων Γραφικών του ΙΜΕ, ενώ η άρτια γραφιστική και προγραμματιστική υποστήριξη αποτελεί πρότυπο εφαρμογής της πλέον σύγχρονης τεχνολογίας.

Η εικονική περιήγηση στην αρχαία Ολυμπία εισάγει διαδραστικά τους επισκέπτες στο χώρο τέλεσης των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να επιλέξουν την πορεία επίσκεψης που θέλουν, αλλά και την ευκαιρία να βιώσουν τόσο το αγωνιστικό όσο και το τελετουργικό μέρος μιας αρχαίας Ολυμπιάδας. Οι τρισδιάστατες αναπαραστάσεις των κτηρίων της Άλτεως αποτελούν το καταλληλότερο πλαίσιο προκειμένου να ζήσει κανείς την ιστορία του χώρου και των Αγώνων, ενώ παράλληλα προσφέρονται για μελέτη ποικίλων αρχιτεκτονικών στοιχείων.

Οι επισκέπτες μετατρέπονται έτσι σε θεατές των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων. Αντικρίζουν το Πελόπιο, κενοτάφιο του μυθικού ιδρυτή των Αγώνων Πέλοπα, το Ηραίο, τον πρώτο μεγάλο ναό του ιερού, αφιερωμένο στηθεά Ήρα, καθώς και το ναό του Δία, υπόδειγμα δωρικού περίπτερου ναού με θαυμαστό γλυπτό διάκοσμο. Αυτό ήταν τομεγαλοπρεπέστερο οικοδόμημα του ιερού, που χτίστηκε για να στεγάσει το περίφημο χρυσελεφάντινο άγαλμα του θεού, έργο του Φειδία και ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου. Δίπλα στο ναό υπάρχει ο βωμός του Δία, όπου την τέταρτη μέρα των Αγώνων τελούνταν μεγάλη θυσία εκατό βοδιών. Ο εικονικός χώρος περιλαμβάνει επίσης τους Θησαυρούς που ανήγειραν διάφορες ελληνικές πόλεις για τη φύλαξη τωνπολύτιμων αφιερωμάτων τους, καθώς και το Φιλιππείο, οικογενειακό μνημείο που αφιερώθηκε από το βασιλιά Φίλιππο Β', μετά τη νίκη του στη μάχη της Χαιρώνειας το 338 π.Χ. Οι επισκέπτες βλέπουν το Βουλευτήριο, έδρα του ανωτάτου συμβουλίου του ιερού, υπεύθυνου για τους Αγώνες. Εκεί βρισκόταν ο βωμός του Ορκίου Διός, όπου αθλητές, συγγενείς και κριτές έδιναν όρκο ότι θα τηρήσουν τους κανόνες των Αγώνων. Υπάρχει επίσης αναπαράσταση του Πρυτανείου, όπου στεγαζόταν το ιερατείο. Οι επισκέπτες ακόμη μπαίνουν στο Γυμνάσιο, όπου προπονούνταν οι ακοντιστές, οι δισκοβόλοι και οι δρομείς, στην Παλαίστρα, που χρησίμευε για την προπόνηση των παλαιστών, των αλτών και των πυγμάχων, και στο Λεωνιδαίο, χώρο διαμονής των επίσημων θεατών των Αγώνων. Τέλος παίρνουν θέση στο Στάδιο, χώρο τέλεσης των περισσότερων αγωνισμάτων.

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις συναρπαστικές εμπειρίες που προσφέρει το εικονικό ταξίδι στην αρχαία Ολυμπία. Ένα ταξίδι στο χρόνο στο οποίο οι επισκέπτες της «Κιβωτού» συμμετέχουν ενεργά, αποκομίζοντας πολύτιμες πληροφορίες για την ιστορία της Ολυμπίας και των Ολυμπιακών Αγώνων.