Τη Δευτέρα 17 Μαΐου 2004 η Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού κα Φάνη Πάλλη-Πετραλιά και ο Γενικός Γραμματέας Ολυμπιακών Αγώνων κ. Σπύρος Καπράλος επισκέφθηκαν το Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού «Ελληνικός Κόσμος», όπου τους υποδέχτηκαν ο Πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Λάζαρος Εφραίμογλου, ο Διευθύνων Σύμβουλςο κ. Δημήτρης Εφραίμογλου και η Γραμματέας του Δ.Σ. του Ιδρύματος κα Ουρανία Εφραίμογλου.

Η Υπουργός και ο κ. Καπράλος ξεναγήθηκαν στις «Ιστορίες Ολυμπιακών Αγώνων. Μία άλλη έκθεση», που επιδιώκει να δείξει ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ως κορυφαία εκδήλωση του ελληνικού πολιτισμού στην Αρχαιότητα και του παγκόσμιου στη σύγχρονη εποχή, εκφράζουν πολλαπλές πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές και πολιτισμικές πτυχές της εποχής τους και έχουν πολλές διαφορετικές σημασίες για τα άτομα και τις κοινωνικές ομάδες που συμμετέχουν σε αυτούς. Η Υπουργός παρακολούθησε με πολύ μεγάλη προσοχή και ενδιαφέρον όλα τα βίντεο που πλαισιώνουν την έκθεση, τονίζοντας τη μοναδική αυτή προσέγγιση του θέματος των Ολυμπιακών Αγώνων. Στη συνέχεια επισκέφθηκε τα προγράμματα «Το Εργαστήρι του Φειδία στην Ολυμπία» και «Περιήγηση στην Αρχαία Ολυμπία». Πρόκειται για μία πιστή αναπαράσταση του συνόλου των 33 κτηριών της αρχαίας Ολυμπίας και του περιβάλλοντος χώρου, που αποτελούν τα σημαντικότερα κτήρια που υπήρχαν στην περιοχή, όπως ακριβώς ήταν κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, την εποχή ακμής της πόλης. Είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο εγχείρημα, μία τόσο πλήρης παρουσίαση, παρουσιάζεται στο κοινό. Δεν πρόκειται για βίντεο, είνια μία ζωντανή εικόνα, όπου ο ίδιος ο επισκέπτης επιλέγει ποια σημεία της Ολυμπίας θέλει να επισκεφθεί.

Η Υπουργός και ο Γενικός Γραμματέας Ολυμπιακών Αγώνων επισκέφθηκαν ακόμη την άλλη μεγάλη έκθεση του Ιδρύματος «Υπάρχει σε όλα λύση; Ταξίδι στον Κόσμο των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών» και ενημερώθηκαν για τις έντυπες και ηλεκτρονικές του εκδόσεις, όπως επίσης και για το έργο του συνολικά.

Η κα Φάνη Πάλλη-Πετραλιά εκφράστηκε με ιδιαίτερα θερμά λόγια για το νέο χώρο του «Ελληνικού Κόσμου», το Κτήριο 7, και ενημερώθηκε για την πορεία των έργων των κτηρίων «Θόλος» και «Θέατρον», που θα είναι έτοιμα το 2006. Τέλος, επισκέφθηκε το χώρο που θα φιλοξενήσει την «Ολυμπιακή Πλατεία» κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Το σχόλιό της στο βιβλίο επισκεπτών «Μοναδική εμπειρία, που οφείλεται στο πάθος και την ποιόητητα μοναδικών ανθρώπων», συνοψίζει τη θετική εικόνα που αποκόμισε από την ξενάγησή της στις δραστηριότητες του Ιδρύματος.