Την Κυριακή 6 Ιουνίου πραγματοποιείται στον «Ελληνικό Κόσμο» εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Μια γιορτή για το περιβάλλον». Το ΙΜΕ για μία ακόμη χρονιά φέρνει τα παιδιά κοντά την ιδέα της προστασίας του περιβάλλοντος με πολλά και δημιουργικά εργαστήρια με φυσικά και ανακυκλωμένα υλικά.

Την Κυριακή 20 Ιουνίου στον «Ελληνικό Κόσμο» θα πραγματοποιηθεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τα παλάτια του Ήλιου». Ποιος ήταν ο Ήλιος στη μυθολογία; Πώς φώτιζε; Ποια ήταν η οικογένειά του; Οι «Ερευνητές» καλούν τα παιδιά να τα ανακαλύψουν μαζί όλα αυτά.

Το ΙΜΕ θα συμμετάσχει στη μεγαλύτερη γιορτή του αθλητισμού με λειτουργία Ολυμπιακής Πλατείας σε όλη τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Στον «Ελληνικό Κόσμο» παρουσιάζονται οι «Ιστορίες Ολυμπιακών Αγώνων. Μία άλλη έκθεση» και τα διαδραστικά εκθέματα Εικονικής Πραγματικότητας «Περιήγηση στην Αρχαία Ολυμπία», «Ο Ναός του Δία στην Ολυμπία» και «Το Εργαστήριο του Φειδία». Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, και με διευρυμένο ωράριο την περίοδο των Αγώνων, το ΙΜΕ θα διαθέτει περίπτερο στο Ζάππειο Μέγαρο στο πλαίσιο της λειτουργίας Γραφείου Τύπου του Υπουργείου Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης για τους μη διαπιστευμένους δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο τήλεφωνο: 211 750 254 8.


Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε το βιβλίο «Άνθρωποι και Παραδοσιακά Επαγγέλματα στο Αιγαίο» αποφασίστηκε η έκδοση δεύτερου τόμου που θα συμπληρώνει τον πρώτο. Το έργο, με συγγραφέα την Κατερίνα Κορρέ-Ζωγράφου, Καθηγήτρια Λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, περιλαμβάνει τα νησιά Μύκονο, Σαντορίνη, Κύθνο, Νάξο, Ρόδο και Κω. Το βιβλίο στηρίζεται σε επιτόπια έρευνα, καθώς και αξιοποίηση ποικίλων γραπτώνπηγών, είτε δημοσιευμένων είτε αδημοσίευτων. Εμπλουτίζεται με σημαντικότατο φωτογραφικό υλικό παλαιότερων και σύγχρονων φωτογράφων, δίνοντας μία αποκαλυπτική εικόνα των παραδοσιακών επαγγελμάτων και των κοινωνιών, οι οποίες τα άσκησαν στη μεγάλη διάρκεια. Πολλά από τα επαγγέλματα αυτά γνώρισαν ποικίλους μετασχηματισμούς ή και την εγκατάλειψη στη σημερινή εποχή.


Το τέταρτο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού του Ιδρύματος «ΙΜΕρος» είναι σχεδόν αποκλειστικά αφιερωμένο στα πρακτικά της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα από τις 30 Οκτωβρίου έως την 1η Νοεμβρίου 2003 με αφορμή την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού προγράμματος "artnouveau". Στόχος της ημερίδας ήταν η ανάπτυξη μιας διεπιστημονικής συζήτησης σχετικά με τις εφαρμογές της τεχνολογίας στην τέχνη και τις νέες μορφές ψηφιακής τέχνης και έκφρασης.

Η θεματολογία του τεύχους καλύπτει ένα ευρύ πεδίο ζητημάτων, τα οποία εντάσσονται στις ακόλουθες θεματικές ενότητες: «Νέες και Αναπτυσσόμενες Τεχνολογίες», «Εφαρμοσμένες Τεχνολογίες» και «Ζητήματα Οικονομίας και Πολιτικής».

Το τεύχος συμπληρώνεται από τρία ακόμη άρθρα, από τα οποία τα δύο έχουν παρεμφερές περιεχόμενο: το άρθρο των Σ. Συλαίου και Π. Πατιά «Εικονικές αναπαραστάσεις στην αρχαιολογία και μερικά θέματα προς εξέταση», το άρθρο των Αθανάσιου Σίδερη, Αθανάσιου Γκαϊτατζή και Μαρίας Ρούσσου «The Virtual Reconstruction of the Hellenistic Asklepeion of Messene» και το άρθρο των μουσειολόγων Θεανώς Μουσούρη, Ανδρομάχης Γκαζή και Αλεξάνδρας Νικηφορίδου με τίτλο «Τι μπορούν να μάθουν τα μουσεία από τους επισκέπτες; Η συμβολή της αξιολόγησης στη διαμόρφωση μιας έκθεσης για τα αρχαία ελληνικά μαθηματικά».


Για μία ακόμη φορά το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού πρωτοτυπεί και πρωτοπορεί. Σύντομα Θα κυκλοφορήσει η νέα έκδοση «Ολυμπία. Μία διαδρομή σε τέσσερις διαστάσεις». Πρόκειται για ένα «ψηφιακό λεύκωμα», το οποίο θα περιέχει φωτογραφίες κτηρίων της αρχαίας Ολυμπίας, τα οποία παρουσιάζονται σε τρισδιάστατη φωτορεαλιστική ψηφιακή αναπαράσταση με έμφαση στην ιστορική ακρίβεια και στις κατασκευαστικές λεπτομέρειες.