Κύριε Πρόεδρε του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού,
Κυρίες και Κύριοι,
Σας ευχαριστώ για την εκδήλωση που διοργανώσατε για την παρουσίαση του ντοκιμαντέρ «Τα Λιμάνια της Πορφύρας».
Το 2000 η πρεσβεία μας υποστήριξε ολόθερμα το έργο σας. Το 2001 η ομάδα που εργάστηκε για το ντοκιμαντέρ πήγε στον Λίβανο, όπου της επιφύλαξαν θερμή υποδοχή.
Επιστρέφοντας από τον Λίβανο, η ομάδα έφερε μαζί της πλούτο ιδεών, καθώς επίσης και την ανθρώπινη ζεστασιά και συγγένεια με την Ελλάδα και τους Έλληνες. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτή την παραγωγή, και ιδιαίτερα την κα Βίκυ Πεζίρη. Θα ήθελα ακόμη να σας συγχαρώ για τις «νέες τεχνολογίες» που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το ντοκιμαντέρ. Θεωρώ ότι αυτό το εγχείρημα επιτεύχθηκε χάρη στον κ. Δημήτρη Εφραίμογλου, του οποίου και χαιρετίζω το ταλέντο.
Στόχος του ντοκιμαντέρ είναι να φέρει ακόμη πιο κοντά τις δύο χώρες. Αποτελεί επίσης μια πρόσκληση για τους Έλληνες φίλους μας να γνωρίσουν τον Λίβανο, ο οποίος βρίσκεται κοντά τους γεωγραφικά, αλλά και πολιτιστικά. Ο Λίβανος είναι ένας ειρηνικός όρμος. Αναλογικά με την έκτασή του έχει τους περισσότερους αρχαιολογικούς και θρησκευτικούς χώρους στον κόσμο. Μοιάζει μ' ένα ανοιχτό ιστορικό βιβλίο. Αλλά και μ' ένα αέναο μάθημα συνύπαρξης, το οποίο εφαρμόζεται εκεί όπου εμπόδια χωρίζουν την ίδια χώρα ή τους κατοίκους της ίδιας πόλης.
Θα ήθελα να συγχαρώ τον κ. Εφραίμογλου για την αφοσίωση στη φιλανθρωπία και την ευαισθησία του. Ο Ελληνισμός μπορεί να νιώθει περήφανος γι' αυτόν. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εσάς εδώ απόψε. Η παρουσία σας είναι μια εκδήλωση της παλαιάς φιλίας ανάμεσα στους λαούς μας από την εποχή των αρχαίων Ελλήνων και των αρχαίων Φοινίκων.
Σας ευχαριστώ,

Oμιλία του Πρέσβη του Λιβάνου Dr. William Habib στην παρουσίαση του ντοκιμαντέρ «Τα Λιμάνια της Πορφύρας» - 17/12/2003

Προς όλους τους θαυμάσιους ανθρώπους που συναντήσαμε στον «Ελληνικό Κόσμο»: Σας ευχαριστούμε για τη θαυμάσια επίσκεψη. Μακάρι να σας είχαμε ανακαλύψει όταν και οι δυο μας μελετούσαμε μαθηματικά! Σας περιμένουμε όλους στη Συρία και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε μαζί σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Τις καλύτερες ευχές μας, Άσμα Αλ Ασάντ
Μπασάρ Αλ Ασάντ, Πρόεδρος Συρίας - 5/12/2003

Αγαπητοί κύριε και κυρία Εφραίμογλου,
Επιστρέφοντας στην πατρίδα μου, μετά από μία υπέροχη επίσκεψη στην Ελλάδα, όπου συνόδευσα τον Πρόεδρό μας [Μπασάρ Αλ Ασάντ] και τη σύζυγό του [Άσμα Αλ Ασάντ] ως μέλος της εθνικής αντιπροσωπείας, θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια για το θαυμάσιο Ίδρυμα που έχετε δημιουργήσει. Όλα όσα είδα εκεί μου έμοιαζαν σαν ένα πολύ ωραίο όνειρο. Μιλάω σε όλους εδώ για το Ίδρυμα και την επίσκεψή μου. Ελπίζω ότι θα καταφέρω να υλοποιήσω έστω και ένα μικρό μέρος του έργου που πραγματοποιήσατε στην Ελλάδα, καθώς η ιδέα σας είναι καταπληκτική.
Θέλω να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δώσατε να γνωρίσω το έργο σας με τη συνοδεία ενός πολύ ικανού ξεναγού, καθώς επίσης και για την ξεχωριστή φροντίδα που δείξατε για μένα όλο το διάστημα της διαμονής μου. Δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο παρά να σας ευχαριστήσω ολόψυχα και ελπίζω να σας δω σύντομα στη χώρα μου, τη Συρία.

Γιασμίνα Αζχάρι
Μέλος της εθνικής αντιπροσωπείας της Συρίας - 19/12/2003

Συγχαρητήρια για την εξαιρετική προσπάθεια, τη συστηματική δουλειά, το μεράκι για τον πολιτισμό. Eύχομαι και ελπίζω ο πόλος αυτός του πολιτισμού να είναι μείζον Oλυμπιακός Πόλος το καλοκαίρι του 2004. Συγχαρητήρια στον κ. Λάζαρο Eφραίμογλου και σε όλους τους συνεργάτες του για το έργο τους.

Kώστας Kαρτάλης
Γενικός Γραμματέας Oλυμπιακών Aγώνων - 19/02/2004

Σας ευχαριστώ για τη θαυμάσια εμπειρία! Θα επιστρέψουμε την περίοδο των Αγώνων για να δούμε ό,τι αξιοθαύμαστο έχει γίνει για τους Ολυμπιακούς.

Aνν Ρογκ - 27/02/2004