Το Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού «Ελληνικός Κόσμος», που χαρακτηρίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού "Ολυμπιακός Πόλος", εγκαινιάζει ένα νέο χώρο προβολής του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού.

Ο «Ελληνικός Κόσμος» δέχεται προτάσεις για πολιτιστικές εκδηλώσεις που αναδεικνύουν την ιστορική μνήμη. Σε μία έκταση 63 στρεμμάτων διαμορφώνει χώρους εκθέσεων, συνεδρίων, θεατρικών και μουσικών παραστάσεων και προβολών με μέσα προηγμένης τεχνολογίας και «στεγάζει» τη σύγχρονη ελληνική έκφραση. Έχει επίσης τη δυνατότητα να στηρίξει τις εκδηλώσεις που θα επιλέξει με τις μονάδες Οργάνωσης Εκδηλώσεων που διαθέτει.

Σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων πραγματοποιείται στο πρώτο βιομηχανικό κτήριο που ανακατασκευάστηκε με σύγχρονη αισθητική, για να στεγάσει τις εκδηλώσεις που συνδέονται, άμεσα, με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το Φεβρουάριο του 2004 εγκαινιάστηκε η έκθεση του ζωγράφου Κωνσταντίνου Κακανιά «Η κυρία Τεπενδρή... λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες». Η έκθεση οργανώνεται από τη Γενική Γραμματεία Ολυμπιακών Αγώνων.

Το Μάιο του 2004 οργανώνεται από το ΙΜΕ το συνέδριο «Αθλητισμός, Κοινωνία και Ταυτότητα», στο οποίο μετέχουν διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί απ' όλο τον κόσμο.

Τον Ιούνιο του 2004 φιλοξενείται η «Διεθνής Οπτικοακουστική Έκθεση για τη Νεολαία και τον Αθλητισμό», που οργανώνεται από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τον Ιούνιο, επίσης, πραγματοποιείται το διεθνές συνέδριο «AGORA 2004» για τους επαγγελματίες των μέσων επικοινωνίας. Το συνέδριο οργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παιδικής Τηλεόρασης με την εποπτεία του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων.

Το Νοέμβριο του 2004 το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού οργανώνει το συνέδριο «Πολιτισμική Σύγκλιση και Ψηφιακή Τεχνολογία» με προσκεκλημένους ομιλητές διεθνούς αναγνώρισης.

Στον «Ελληνικό Κόσμο» κατασκευάζονται, σήμερα, δύο μεγάλα κτίσματα που θα φιλοξενήσουν ειδικά καλλιτεχνικά γεγονότα:

Η σφαιρική αίθουσα προβολής εικονικών περιηγήσεων «Θόλος»

Πολυδύναμο συνεδριακό κέντρο και υπερσύγχρονο «Θέατρο» χωρητικότητας χιλίων ατόμων

Βασική επιδίωξη του Πολιτιστικού Κέντρου είναι να αναδείξει το σύγχρονο ελληνικό δυναμικό σε όλες τις μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης, δίνοντας την ευκαιρία στους δημιουργούς να αναδείξουν τις υπάρχουσες πολιτιστικές τάσεις. Διαμορφώνει, με ιδιότυπη αισθητική, τους βιομηχανικούς χώρους έτσι ώστε να λειτουργήσουν ως πρόκληση για τους νέους και τους καταξιωμένους καλλιτέχνες. Επιδιώκει, ταυτόχρονα, να προβάλει τις ιστορικές μνήμες που εμπνέουν τους καλλιτέχνες και καθορίζουν την πολιτιστική εξέλιξη της χώρας μας.

Οι εκδηλώσεις που προγραμματίζονται συνδυάζονται με τα αντίστοιχα εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία εξοικειώνουν τη νέα γενιά με την καλλιτεχνική έκφραση και τα ιδιαίτερα πολιτισμικά στοιχεία της χώρας μας.

Ο «Ελληνικός Κόσμος», για να διερευνήσει τις δυνατότητες δημουργικών συνεργασιών, εγκαινιάζει μια ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με καλλιτέχνες, ερευνητές και εκπαιδευτικούς, οι οποίοι μπορούν να αξιοποιήσουν την υποδομή του Πολιτιστικού Κέντρου. Στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://proposals.hellenic-cosmos.gr ο κάθε δημιουργός μπορεί να καταθέσει την πρότασή του για μια έκθεση, ένα συνέδριο, μια παράσταση ή μια καινοτόμο εφαρμογή της σύγχρονης τεχνολογίας. Είναι απαραίτητο η κάθε πρόταση να προβάλλει το σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό και να αναδεικνύει τη σημασία της ιστορικής μνήμης. Το τμήμα Εκδηλώσεων του «Ελληνικού Κόσμου» θα δώσει άμεση απάντηση σε κάθε πρόταση.