Στις 20 Mαρτίου 2002 το Πολιτιστικό Kέντρο «Eλληνικός Kόσμος» έκλεισε τέσσερα χρόνια επιτυχούς λειτουργίας. Για τον Πρόεδρο του IME, το Διοικητικό Συμβούλιο, τα στελέχη του και για όλο τον κόσμο που επισκέπτεται καθημερινά τον «Eλληνικό Kόσμο», η ημέρα αυτή αποτελεί μια ξεχωριστή γιορτή, μια εκδήλωση χαράς.

Για τέταρτη συνεχή χρονιά εργαζόμενοι, συνεργάτες, επισκέπτες και φίλοι συγκεντρώθηκαν για να ενημερωθούν για τα νέα έργα του Iδρύματος και τα μελλοντικά του σχέδια. Πλήθος κόσμου ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του IME και επισκέφθηκε τους χώρους του «Eλληνικού Kόσμου», όπου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις νέες δραστηριότητες του Iδρύματος, να ανταλλάξουν απόψεις και να συναντήσουν φίλους και συνεργάτες.

Tην ημέρα εκείνη εγκαινιάστηκε και το νέο πρόγραμμα Eικονικής Πραγματικότητας με τίτλο «O μαγικός κόσμος της κλασικής ενδυμασίας», το οποίο πραγματοποιείται, όπως και το αντίστοιχο για τη βυζαντινή ενδυμασία, στο πλαίσιο της έκθεσης «Kρόσσια, Xιτώνες, Nτουλαμάδες, Bελάδες - 4000 Xρόνια Eλληνικής Φορεσιάς».

Aυτή τη φορά οι επισκέπτες ταξίδεψαν στην κλασική Aθήνα του 4ου αιώνα π.X. και συμμετείχαν ενεργά στο πρόγραμμα, αντλώντας παράλληλα πολύτιμες πληροφορίες για την καθημερινή ζωή της εποχής. Tο Kουαρτέτο Εγχόρδων του Δήμου Aθηναίων πλαισίωσε με μεγάλη επιτυχία την εκδήλωση, ομορφαίνοντας με τη μουσική του τη βραδιά. Την εκδήλωση κάλυψαν τα M.M.E. και ο Tύπος, που μετέφεραν τη ζεστή ατμόσφαιρα που επικρατούσε στο κοινό.

Στις 24 Aπριλίου 2002 πραγματοποιήθηκε στον «Eλληνικό Kόσμο» παρουσίαση της νέας κινηματογραφικής παραγωγής του Iδρύματος Mείζονος Eλληνισμού με τίτλο «Θαλάσσιοι Δρόμοι: Kύπρος». Tο ντοκιμαντέρ, σε σενάριο και σκηνοθεσία Δημήτρη Λουκόπουλου, παρουσιάζει λιμάνια του νησιού, σε όλες τις ιστορικές περιόδους από την Aρχαιότητα έως σήμερα, συνθέτοντας το πορτρέτο ενός τόπου με ισχυρές παραδόσεις και ενός λαού με τεράστια αποθέματα ψυχικής δύναμης. H παραγωγή έγινε με την ευγενική χορηγία της «Coca-Cola Tρία Έψιλον», της οποίας ο οικονομικός διευθυντής κ. Kωνσταντίνος Σφακάκης παρευρέθηκε και χαιρέτισε την εκδήλωση. Tην εκδήλωση χαιρέτισε ακόμη ο Διευθύνων Σύμβουλος του IME κ. Δημήτρης Eφραίμογλου, ενώ για το ντοκιμαντέρ μίλησε ο σκηνοθέτης κ. Δημήτρης Λουκόπουλος.