Όλο το εγχείρημα του Iδρύματος Mείζονος Eλληνισμού αποτελεί για μένα πηγή έμπνευσης. H πρώτη εντύπωση ίσως να ήταν και η πιο αξιομνημόνευτη. Άλλωστε, αυτό είναι στη φύση των πρώτων εντυπώσεων. Στην περίπτωσή μου, είχε να κάνει με όλα όσα είδα όταν επισκέφθηκα τον «Ελληνικό Κόσμο», που ήταν ο πρώτος σταθμός της διαδρομής μου.

Αισθάνθηκα δέος βλέποντας όλους αυτούς τους μαθητές, σε ένα τόσο ελκυστικό και ζεστό μέρος, να είναι απορροφημένοι με τη μελέτη του ελληνικού πολιτισμού σε όλες τις αξιοθαύμαστες εκφάνσεις του. Είδα σε αυτούς τους νέους να συνυπάρχουν ο ενθουσιασμός και η ενεργητικότητα με το δέος και το σεβασμό προς την πολιτιστική μας κληρονομιά, την οποία ανακάλυπταν ξανά σαν να ήταν η πρώτη φορά. Γι' αυτούς, όπως και για μένα, η πρώτη εντύπωση όντως έπαιζε ρόλο. Και αυτά τα παιδιά θα κρατήσουν τούτη την πρώτη εντύπωση για το υπόλοιπο της ζωής τους. Μου είπαν ότι οι επισκέψεις νέων ανθρώπων, όπως αυτή που είδα, είναι κλεισμένες για τουλάχιστον έξι μήνες. Αν αναλογιστούμε πόσα νεανικά μυαλά αγγίζει ο «Ελληνικός Κόσμος», τότε μπορούμε να επιβεβαιώσουμε την αισιοδοξία μας για τη δύναμη της εκπαίδευσης.

Μετά τον «Ελληνικό Κόσμο», επισκέφθηκα τα κεντρικά γραφεία του ΙΜΕ. Ήταν τόσα πολλά αυτά που είχα να δω και να ακούσω, ώστε ακόμη κρατώ σημειώσεις περισσότερο από μία εβδομάδα μετά σχετικά με την πρόοδο σε όλους τους τομείς της έρευνας που λαμβάνουν χώρα σε αυτό το μοναδικό Ίδρυμα. Θαύμασα τα επιτεύγματα τούτων των ξεχωριστών ανθρώπων. Εντυπωσιάστηκα περισσότερο από την ενεργητικότητα, την αφοσίωση και τον ενθουσιασμό όλων των ταλαντούχων ανθρώπων που εργάζονται στον «Ελληνικό Κόσμο» και το ΙΜΕ γενικότερα. Μιλώντας εξ ονόματος της μικρής αλλά δραστήριας ομάδας μου στην Έδρα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Xάρβαρντ, θα ήθελα να εκφράσω σε όλους όσοι εργάζονται στο ΙΜΕ την ανυπομονησία μας να στηρίξουμε τα προγράμματα του Iδρύματος Mείζονος Eλληνισμού με οποιοδήποτε τρόπο μπορούμε. Διαβλέπω πολλές ευκαιρίες για μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη συνεργασία, κάτι που θα συνέδεε τα εν εξελίξει έργα μας στο Χάρβαρντ με τα αντίστοιχα του ΙΜΕ. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις για συγκεκριμένα σχέδια, τα οποία αφορούν:

  1. Στη συστηματική ανταλλαγή τεχνογνωσίας σχετικά με την ανάπτυξη τόπων Διαδικτύου και άλλων μορφών επικοινωνίας ακαδημαϊκού περιεχομένου.
  2. Στην τακτική παραγωγή κοινών εκδόσεων, σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή.
  3. Στην από κοινού διερεύνηση ζωτικών περιοχών με κοινό ακαδημαϊκό ενδιαφέρον, όπως η Μικρά Ασία.
Η ακαδημαϊκή συνεισφορά του Πανεπιστημίου του Xάρβαρντ στο πρόγραμμα του ΙΜΕ για τη Μικρά Ασία θα επικεντρώνεται στο ρόλο της Μικράς Ασίας στη γενικότερη κατανόηση του ελληνικού πολιτισμού. Για μένα, η Μικρά Ασία είναι συνολικά μια μικρογραφία του Ελληνισμού. H Έδρα Ελληνικών Σπουδών στο Xάρβαρντ υποστηρίζει, λοιπόν, την εξέλιξη της Εγκυκλοπαίδειας για τη Μικρά Ασία σε ένα ακόμη μεγαλύτερο έργο: μια Εγκυκλοπαίδεια για τον Ελληνισμό. Στη πλαίσιο της στενής συνεργασίας πάνω στην έρευνα θεμάτων με το γενικό τίτλο «Μικρά Ασία», ή το γενικότερο τίτλο «Eλληνικός Πολιτισμός», είναι αναγκαία η δημιουργία υποδομής, που θα ανταποκρίνεται με συνέπεια στα ακαδημαϊκά έργα, καθώς αυτά εξελίσσονται. Είμαι αισιόδοξος με τις προοπτικές που ανοίγονται. Και θεωρώ ότι το πιο ενθαρρυντικό στοιχείο όλου αυτού του εγχειρήματος είναι το διαρκές όραμα του Προέδρου του ΙΜΕ.

Gregory Nagy
Kαθηγητής Πανεπιστημίου του Xάρβαρντ
Διευθυντής Έδρας Eλληνικών Σπουδών

«Εντυπωσιάστηκα και γοητεύτηκα από το πνεύμα που δίνει ζωή στα πάντα σε αυτό το θαυμάσιο χώρο. Θέλω να εκφράσω τα συγχαρητήρια και το θαυμασμό μου».