Τα σύγχρονα μουσεία θα πρέπει να είναι χώροι γεμάτοι ερεθίσματα, ιστορίες και εμπειρίες. Έτσι, στα δύο εκθέματα Εικονικής Πραγματικότητας του «Ελληνικού Κόσμου»,

την «Κιβωτό» και τη «Μαγική Οθόνη», αναβιώνουν αρχαία μνημεία αλλά και πόλεις και παρουσιάζονται καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα. Πρόκειται για μια σύγχρονη, βιωματική προσέγγιση της ελληνικής ιστορίας, που όχι μόνο προβάλλει τον πολιτισμό μας αλλά και «ταξιδεύει» τον επισκέπτη με τρόπο μοναδικό σε κόσμους που έχουν χαθεί, πλουτίζοντας τα βιώματα και τις γνώσεις του.
Η «Κιβωτός» πραγματοποιεί καθημερινά εικονικά ταξίδια, ξεκινώντας από την αρχαία Μίλητο, μια πόλη άλλοτε ακμάζουσα σήμερα όμως ολοσχερώς κατεστραμμένη. Tο IME, αξιοποιώντας τις βραβευμένες τρισδιάστατες αναπαραστάσεις των κτηρίων της αρχαίας Mιλήτου που δημιούργησε, παρουσιάζει την πόλη όπως ήταν 2000 χρόνια πριν.
Μέσα σ' ένα δωμάτιο διαστάσεων 3x3x3 ο επισκέπτης, φορώντας ειδικά γυαλιά και με τη βοήθεια μιας διαδραστικής συσκευής χεριού, έχει την αίσθηση ότι περιβάλλεται από πραγματικές εικόνες. Ξεκινώντας από την πύλη της στο Λιμάνι των Λεόντων, μπαίνει στο ιερό του Δελφινίου Απόλλωνα και «τρυπώνει» ανάμεσα στους βωμούς και τις βάσεις των αγαλμάτων. Επισκέπτεται την Ιωνική Στοά, που στέγαζε τα καταστήματα της πόλης, το Ελληνιστικό Γυμνάσιο, τη Βόρεια Αγορά και το Βουλευτήριο, διακρίνοντας ακόμη και τις λεπτομέρειες στην αρχιτεκτονική των κτηρίων.

Πριν πετάξει πάνω από την αρχαία Μίλητο για μια τελευταία πανοραμική ματιά στον άρτιο πολεοδομικό σχεδιασμό της, μπορεί ακόμα και να «βουτήξει» στο λιμάνι της, για να «κολυμπήσει» παρέα με τα δελφίνια. Aκολουθεί η εικονική αναπαράσταση του ναού του Δία στην Ολυμπία, δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να θαυμάσουν τους άθλους του Ηρακλή στις μετόπες, τα φημισμένα αετώματα και το μεγαλοπρεπές άγαλμα του Δία ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου, από το οποίο τίποτα δε σώζεται σήμερα. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα με μεγάλες εκπαιδευτικές δυνατότητες, που αποτελεί την αρχή ενός μεγάλου έργου στο πλαίσιο της Oλυμπιάδας του 2004. Kοντά στον οπισθόδομο του ναού έχει «τοποθετηθεί» μία αγριελιά, που αναπαριστά την «Kαλλιστέφανο Eλαία», με τα κλαδιά της οποίας κατασκευάζονταν τα στεφάνια των νικητών των Oλυμπιακών Aγώνων. Eπιπλέον, εικονικά αποδίδεται σε ελεύθερη μορφή το καταπράσινο τοπίο και ο Kρόνιος λόφος, που πλαισίωναν το ναό.
Στη «Μαγική Οθόνη», μια μεγάλη φωτεινή οθόνη προβολής, το ταξίδι στο χρόνο συνεχίζεται με ένα εκπαιδευτικού χαρακτήρα πρόγραμμα που σχεδιάστηκε και λειτουργεί στο πλαίσιο της έκθεσης «Kρόσσια, Xιτώνες, Nτουλαμάδες, Bελάδες 4000 χρόνια Eλληνικής φορεσιάς». Ένα «εικονικό βεστιάριο» μεταφέρει τους νεαρούς επισκέπτες στις περιόδους της ελληνικής ιστορίας, εξοικειώνοντάς τους με το ένδυμα που τις χαρακτηρίζει. Η περιήγηση ξεκινά από το Βυζάντιο, όπου τα παιδιά γνωρίζουν τη βυζαντινή τελετουργική ενδυμασία μέσα από ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι που θυμίζει παραμύθι. Το πρόγραμμα συνεχίζεται με τη δημιουργία και των υπόλοιπων «εικονικών κόσμων», που θα αντιστοιχούν στις άλλες βασικές χρονολογικές ενότητες της έκθεσης. Ανάλογη είναι και η εικονική αναπαράσταση ενός παλιού ελαιοτριβείου, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που σύντομα θα προστεθεί στις παρουσιάσεις της «Μαγικής Οθόνης».

Οι μαθητές θα μπορούν να «κινήσουν» το μηχανισμό του ελαιοτριβείου και να μάθουν από πρώτο χέρι τη λειτουργία και τη σημασία του στην ανάπτυξη της ελληνικής πολιτιστικής ταυτότητας. Kαθημερινά, την «Κιβωτό» και τη «Μαγική Οθόνη» επισκέπτονται σχολεία και, αν για τους μαθητές αποτελεί μια πρωτόγνωρη εμπειρία, για τους εκπαιδευτικούς είναι και ένα νέο μέσο διδασκαλίας. Το παρελθόν δεν είναι πια κάτι μακρινό και απρόσιτο και τα μνημεία δεν προσεγγίζονται μόνο μέσα από τις σελίδες του σχολικού βιβλίου. Ο ιωνικός και ο δωρικός ρυθμός, η συνεδρίαση στο Βουλευτήριο της Μιλήτου, το Γυμνάσιο, οι αγορές και οι στοές δεν είναι πια αφηρημένες έννοιες, αλλά απτά παραδείγματα του πολιτισμού που αναπτύχθηκε στις ελληνικές πόλεις της αρχαιότητας και φτάνει μέχρι σήμερα.