Τα κρίσιμα αυτά χρόνια, δύσκολα για την επιβίωση μεγάλης μερίδας του πληθυσμού και στις πόλεις και στην ύπαιθρο και χρόνια αναστάτωσης λόγω του πολέμου αλλά και των εσωτερικών πολιτικών κρίσεων, σημειώνονται αλλαγές στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων.

Η πόλη αλλάζει και νέες συνήθειες εισβάλλουν στη ζωή των ανθρώπων.

Nέοι χώροι δημιουργούνται, κέντρα διασκέδασης, κινηματογράφοι, καφέ και τεϊοποτεία, που θα γίνουν ακόμη πιο ελκυστικά μετά την ηλεκτροδότηση του κέντρου.

Σημαντική θέση στη ζωή της πόλης κατέχουν πάντα τα καφενεία, σε συνέχεια μιας σταθερής παράδοσης στη ζωή της Αθήνας από παλιότερα χρόνια. Ανδροκρατούμενοι χώροι ανταλλαγής απόψεων, κυρίως πολιτικών, σχολιασμού της επικαιρότητας, καβγάδων, ειδικά τα χρόνια όξυνσης των πολιτικών παθών, αλλά και συναντήσεων ανθρώπων των γραμμάτων και της τέχνης, που συνδιαλλέγονται μεταξύ τους.

Γύρω στα 1900 στους δρόμους της Αθήνας κάνει την εμφάνισή της η ρομβία, ενθουσιάζοντας με τα μουσικά μοτίβα από την "Tραβιάτα" και το "Pιγκολέττο" τους Αθηναίους που ρίχνουν πρόθυμα πενταροδεκάρες. Σύντομα οι ρομβίες έπαιζαν και ελληνικά τραγούδια, επιτυχίες της εποχής. Θα την παραμερίσει η εμφάνιση του φωνόγραφου, ως την τελική επικράτησή του και στις πιο φτωχές και απομονωμένες συνοικίες.

Τη ρομβία ακολούθησε η λατέρνα στους δρόμους της Αθήνας και κυρίως στις ταβέρνες τα βράδια, ενώ δεν έλειπαν οι βραδινές καντάδες, συνήθης τρόπος εκδηλώσεως ερωτικών αισθημάτων. Προσφιλής δραστηριότητα του τέλους του περασμένου και της αρχής αυτού του αιώνα ήταν οι ομηρικές μάχες πετροπόλεμου με σφεντόνα που διεξάγονταν μεταξύ της νεολαίας των συνοικιών.

Όλα αυτά μέσα στο κλίμα μιας μακροχρόνιας πολεμικής προσπάθειας που ταλαιπώρησε σκληρά τον πληθυσμό, διογκώνοντας την ανεργία, την ανέχεια, την ανασφάλεια και βέβαια την αγωνία για την τύχη προσφιλών προσώπων που έλειπαν στο μέτωπο. Ειδικά τα χρόνια των Βαλκανικών Πολέμων, ολόκληρη η κοινωνία ως και την παραμικρή εκδήλωση της καθημερινότητας ήταν προσαρμοσμένη στο ρυθμό του πολέμου.