"Ο Μελάς κάτω από ραγδαία βροχή (ήταν μήνας Νοέμβριος) και το βαθύ σκοτάδι της νύχτας, περπατώντας μέσα από τα ψηλά βουνά της Τύρσιας, έφτασε στα Κορέστια και αναγκάστηκε να καταλύση στο χωριό Στάτιστα,

χωριό ανάμικτο για να ξεκουραστούν λίγο και να στεγνώσουν τα παιδιά του, πριν εξακολουθήσουν το δρόμο τους για το Ζέλοβο. Τότε όμως ο Μήτρος Βλάχος που φαίνεται τον κρατούσαν ενήμερο όλων των κινήσεων του Μελά στέλνει από το Κονομπλάτι ένα γράμμα ελληνικά γραμμένο στο λοχαγό του εκεί κοντά τουρκικού στρατού και του υποδείκνυε το μέρος όπου είχε καταλύσει ο Μελάς. Το γράμμα το είχε γράψει ένας Κωνσταντίνος κατά διαταγή του Μήτρου Βλάχου και μέσα σ' αυτό γνωστοποιούσε δήθεν στους Τούρκους ότι στη Στάτιστα στο τάδε μέρος βρίσκεται κρυμμένος ο Μήτρος Βλάχος για το φόνο του οποίου είχε υποσχεθεί η τουρκική κυβέρνησις γενναία αμοιβή εξ αιτίας των πολλών και φοβερών κακουργημάτων του. Και το τέχνασμά του πέτυχε. Ο Τούρκος λοχαγός έσπευσε αμέσως και πολιόρκησε την ίδια νύχτα τη Στάτιστα και το σπίτι όπου ήταν ο Μελάς. Από τα γαυγίσματα των σκυλιών ο Μελάς κατάλαβε πως κάτι τρέχει. Κι εδώ έκανε ένα μεγάλο λάθος. Με το πιστόλι στο χέρι θέλησε να βγη για να κάνη μια κατόπτευσι. Τη στιγμή όμως που έβγαινε από την πόρτα ομοβροντία του στρατού τον έρριξε νεκρό. Δεν ξεψύχησε αμέσως αλλά σε λίγο. Είχε βληθή στην κοιλιακή χώρα. Οι άντρες του, εφτά, που είχαν καταλύσει μαζί του στο ίδιο σπίτι, ετράβηξαν μέσα το σώμα του, έκλεισαν την πόρτα και κράτησαν για λίγο άμυνα. Στο τέλος όμως αναγκάστηκαν να παραδοθούν, αφού πρώτα έκρυψαν το σώμα του αρχηγού των. Οι Τούρκοι πήραν θριαμβευτικά τους εφτά και φύγαν χωρίς να ξέρουν καν πως έπεσε ο Μελάς. Ήταν ο Γιώργης Βολάνης, ο γενναίος Κρητικός που διέπρεψε αργότερα ως οπλαρχηγός του αγώνα και οι συγγενείς του Βαγγέλης, Γρηγόρης και Χρίστος. Αυτούς τους έστειλαν στις φυλακές της Καστοριάς. Ο Καραλίβανος με τους άλλους που είχαν καταλύσει σε άλλα σπίτια κατώρθωσαν να διαφύγουν τον κίνδυνο."

Γ. Καραβαγγέλης, "Ο Μακεδονικός Αγών. Απομνημονεύματα", στο Αρχείον Μακεδονικού Αγώνα Πηνελόπης Δέλτα. Απομνημονεύματα Γερμανού Kαραβαγγέλη, Γεωργίου Δικωνύμου Μακρή, Παναγιώτη Παπατζανετέα, Θεσσαλονίκη, Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου, 1984, σ.43-44.