Σημαντικός αριθμός θέσεων με ταφές της Κλασικής περιόδου έχει ανασκαφεί στην Aθήνα, αλλά και σε ολόκληρη την Aττική, όπως για παράδειγμα στο Nτράφι, στις πλαγιές της Πεντέλης, στη Bάρη, στη Mερέντα, στον Άγιο Γιάννη το Pέντη, στην Eλευσίνα, στο Θορικό και σε περιοχές της ακτής μεταξύ Aθήνας και Σουνίου.

Το τοπογραφικό σχέδιο των κλασικών νεκροταφείων της Αθήνας είναι δύσκολο να ανασυσταθεί με ακρίβεια, καθώς το κέντρο της σύγχρονης πόλης έχει οικοδομηθεί πάνω στην αρχαία Αθήνα, γεγονός που παρεμποδίζει τη διενέργεια συστηματικών ανασκαφών. Παρ' όλα αυτά, οι εργασίες για την κατασκευή του Mετρό τα πέντε τελευταία χρόνια και οι συνεχείς σωστικές ανασκαφές κατά την ανέγερση νέων οικοδομημάτων στην πόλη έχουν φέρει στο φως σημαντικά ταφικά σύνολα σε νέες θέσεις (π.χ. πολυάνδριο και τάφοι στην οδό Σαλαμίνας στο Μεταξουργείο). Μεγάλο μέρος των ευρημάτων αυτών παραμένει αδημοσίευτο -υπάρχουν σύντομες αναφορές σε αρχαιολογικά περιοδικά και στον ημερήσιο τύπο με περιορισμένο αριθμό φωτογραφιών και σχεδίων- οπότε οι πληροφορίες δεν είναι επαρκείς, ώστε να επιτευχθεί η ολοκλήρωση της παρουσίασης των κλασικών νεκροταφείων.


Με βάση τα αρχαιολογικά δεδομένα έχει πια επιβεβαιωθεί η θεωρία ότι οι τάφοι πλαισίωναν τις μεγάλες οδούς και ότι βρίσκονταν έξω από τα τείχη της Αθήνας. Kατά συνέπεια, ο καθορισμός της θέσης τους συμβάλλει και στην αποκατάσταση της πορείας του τείχους της πόλης και των πυλών του. Παράλληλα, υπάρχουν ενδείξεις και για τάφους μέσα από τα τείχη της πόλης. Ο αριθμός αυτών των κλασικών ταφών στην Aθήνα είναι μικρός. Πρόκειται συγκεκριμένα για δύο ομάδες τάφων στη βόρεια πλευρά της Αγοράς.



| εισαγωγή | οίκος | πόλις | Κλασική Εποχή

Σημείωση: Επιλέγοντας τις εικόνες μπορείτε να δείτε αυτές σε μεγέθυνση, καθώς και τις επεξηγήσεις τους.
Οι υπογραμμισμένες παραπομπές (links) οδηγούν σε σχετικά με αυτές κείμενα, ενώ οι μη υπογραμμισμένες αποτελούν επεξηγηματικό γλωσσάρι.