Τα αναθηματικά ανάγλυφα συνδέονται πιθανόν με παλαιότερα ξύλινα ανάγλυφα ή γραπτούς πίνακες που αφιερώνονταν στα ιερά. Η εμφάνισή τους στην Αττική συμπίπτει με την επανεμφάνιση των επιτύμβιων αναγλύφων. Συνήθως είχαν χαμηλό παραλληλόγραμμο σχήμα και αετωματική επίστεψη. Συχνά εικονίζεται και ο ίδιος ο αναθέτης. Οι θνητοί έχουν κατά κανόνα μικρότερο μέγεθος από τους θεούς και τους ήρωες, οι οποίοι τους υποδέχονται συχνά ξαπλωμένοι σε ανάκλιντρο. Η στάση αυτή συνδέεται με τα νεκρόδειπνα και προφανώς με τον αφηρωϊσμό των νεκρών. Οι θεοί που απεικονίζονται συχνότερα είναι η Άρτεμις, ο Πάνας, ο Διόνυσος, ο Πλούτωνας και κατά τον 4ο αιώνα π.Χ. ο Ασκληπιός. Εμφανίζονται ακόμα ο Αμφιάραος και η Υγεία, οι Διόσκουροι, ο Ζευς Φίλιος και ποτάμιοι θεοί, όπως ο Αχελώος.

Τα ψηφισματικά ανάγλυφα αποτελούν μία καθαρά αττική ιδιοτυπία. Πρόκειται για ανάγλυφα που κοσμούσαν το πάνω μέρος στηλών, στις οποίες αναγράφονταν ψηφίσματα της Βουλής και του Δήμου. Όταν επρόκειτο για συνθήκες μεταξύ της Αθήνας και των άλλων πόλεων απεικονίζονταν οι προστάτιδες θεότητες, όπως στο ανάγλυφο της Αθηνάς και της Ήρας που κοσμούσε τιμητικό ψήφισμα για τη Σάμο. Στον 4ο αιώνα π.Χ. συνηθίζονταν και οι προσωποποιήσεις πόλεων (π.χ. της Κέρκυρας), του Δήμου και της Δημοκρατίας. Παρότι χρονολογούνται με ακρίβεια, δεν έχουν συμβάλει ιδιαίτερα στη χρονολόγηση άλλων γλυπτών έργων, εφόσον οι παραστάσεις που φέρουν είναι συμβατικές και σχετικά χαμηλής ποιότητας.


| εισαγωγή | τέχνες | γράμματα | εκπαίδευση | θρησκεία | Κλασική Εποχή

Σημείωση: Επιλέγοντας τις εικόνες μπορείτε να δείτε αυτές σε μεγέθυνση, καθώς και τις επεξηγήσεις τους.
Οι υπογραμμισμένες παραπομπές (links) οδηγούν σε σχετικά με αυτές κείμενα, ενώ οι μη υπογραμμισμένες αποτελούν επεξηγηματικό γλωσσάρι.